Hoeveel staat er op de bank?

Printvriendelijke versie

Als een kind door de ouder wordt overgeslagen in het testament, staat hij niet machteloos. Hij heeft recht om de helft van zijn normale erfdeel op te eisen.

Maar wat is zijn normale erfdeel? Stel het kind heeft drie broers en een moeder, dan zouden ze normaal gesproken, bij overlijden van echtgenoot en vader, met vijf personen hebben geërfd. Ieder krijgt dan een/vijfde deel. Als één kind is overgeslagen kan hij zijn legitieme portie toch opeisen. Die legitieme portie is de helft van een/vijfde, en dus een/tiende deel van de nalatenschap. Maar hoe groot is de nalatenschap, is vervolgens de vraag.

In de wet staat precies waarover de overgeslagen zoon zijn een/tiende deel mag berekenen. Hij hoeft geen genoegen te nemen met de waarde van het huis en de banktegoeden. Hij mag ook controleren of er voor overlijden bijvoorbeeld niet veel schenkingen zijn gedaan, waardoor de nalatenschap van zijn vader eigenlijk groter zou zijn geweest. Daarvoor heeft hij wel toegang tot bankafschriften nodig.

Onlangs speelde er eenzelfde geval bij de Rechtbank Overijssel. De rechter bepaalde dat het overgeslagen kind zelfstandig bij de bank gegevens mocht opvragen, ook al weigerde de erfgenaam medewerking te verlenen.
Wilt u hulp of advies bij het opvragen van uw erfdeel? Wij hebben veel ervaring en helpen u graag. U kunt een afspraak maken met één van de medewerkers van ons kantoor.

Bron: Notamail 26 september 2017, nummer 244, Rb. Overijssel 6 september 2017, nr C/08/148647/HA ZA 13-755 (RBOVE:2017:3609).